FullCharge

0 comments

Persoonlijke groei is een motief waarbij iemand zijn volledige potentieel in het leven wilt realiseren. 

Persoonlijke groei, ook wel zelfontplooiing of zelfactualisatie, is dus het verlangen om een betere versie van jezelf te worden. Hierbij probeert iemand het maximale in zichzelf naar boven te halen. Het is een levenslang proces waarbij iemand zijn eigen persoonlijke en levensdoelen zowel op privé als werkgebied verbetert, bijvoorbeeld in relaties, werk, gezondheid of sport. Dit gebeurt middels bewuste en concrete stappen, die nodig zijn om een doel te bereiken.

Voorbeeld: iemand heeft als doel voor zichzelf gesteld om een andere richting op te gaan met zijn loopbaan. Een logische eerste stap kan dan zijn om te onderzoeken waar je diep van binnen echt gelukkig van wordt.

Door persoonlijke groei kan iemand eigen krachten leren kennen om gelukkiger, meer gebalanceerd en vitaler te worden en werk te doen waarbij hij effectiever is, meer van zichzelf kwijt kan en authentiek is in relaties met anderen.

Met behulp van persoonlijke groei kan iemand levensovergangen, zoals verlies in werk of gezondheid, volgen. Persoonlijke groei kan iemand helpen om deze gebeurtenissen op een vitaliserende manier een plekje te geven.

Persoonlijke groei heeft geen continu verloop omdat iemand onderweg obstakels tegen kan komen die deze groei in de weg kunnen staan. Het hebben van een conflict op het werk, is een voorbeeld van zo’n obstakel. Persoonlijke groei wordt alleen bereikt met stagnatie, tegenslagen en terugvallen in oud gedrag.

Wanneer individuen te maken krijgen met een tegenslag in het leven, zoals ontslag op het werk, kunnen ze het idee krijgen dat er geen vooruitgang is en dat ze doelen nooit bereiken. Toch is dit vaak het punt dat iemand kan stilstaan bij zichzelf en daarbij kan kijken naar wat belangrijk voor hem/haar is.

Persoonlijke groei draait dus niet alleen om het behalen van doelen. Ook stilstaan bij de dingen die er nu toe doen en een stap terugzetten behoren tot het proces.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Learn more about [your subject]. Start Now!

>