FullCharge

0 comments

Mindfulness is een techniek die je kunt leren en waarbij je bewust opmerkt wat er in het huidige moment gebeurt (in je lichaam, in je geest en in je omgeving) - zonder iets te beoordelen.

Mindfulness heeft zijn wortels in de boeddhistische psychologie en meditatie, echter hoeft iemand niet spiritueel te zijn of een bepaald geloof te hebben om mindfulness te proberen. Het is een vaardigheid die werk en oefening vereist zoals iedere andere activiteit of therapie.  

Het belang van mindfulness

Mindfulness helpt bij de volgende aspecten in het leven:

  • Mindfulness helpt om meer zelfbewust te worden
  • Mindfulness kan helpen om je rustiger en minder gestresst te laten voelen
  • Mindfulness helpt je om je beter in staat te voelen om te kiezen hoe je op je gedachten en gevoelens reageert
  • Mindfulness verhoogt je focus en concentratieboog
  • Mindfulness helpt je om om te gaan met moeilijke of nutteloze gedachten
  • Mindfulness helpt je om meer compassie en empathie voor jezelf (en anderen) te ontwikkelen en het helpt je om aardiger voor jezelf te zijn.
  • Mindfulness draagt bij aan het verbeteren van het dagelijkse welzijn. Zo helpt het bijvoorbeeld bij angst, stress, spanningen, relatieproblemen en slaapproblemen.

Mindfulness oefeningen

Er zijn veel verschillende mindfulness oefeningen die je zou kunnen uitproberen. Je hebt hiervoor geen speciale uitrusting nodig.

1

Mindful eten

Bij deze oefening wordt er aandacht besteed aan de smaak, het zicht en de texturen van wat je eet. Als je bijvoorbeeld een kop koffie drinkt, kun je je concentratie richten op hoe heet en vloeibaar het aanvoelt op je tong, hoe zoet het smaakt of de stoom die het geeft.

2

Mindful bewegen, wandelen of rennen

Bij deze oefening merk je op hoe je lichaam beweegt. Voel de bries tegen je huid, het gevoel van je voeten op de grond en de verschillende geuren die je ruikt in de natuur.

3

De bodyscan

Deze oefening is een aandachtsoefening waar je aandacht langzaam gaat naar verschillende delen van het lichaam, beginnend vanaf de bovenkant van je hoofd, helemaal naar beneden tot het einde van je tenen. Je kunt je focussen op gevoelens van warmte, spanning, tintelingen of ontspanning van de verschillende delen van je lichaam.

4

Doe je dagelijkse activiteiten met aandacht

Deze mindfulness oefening betreft het bewuster en langzamer doen van een dagelijkse activiteit. Blijf met je aandacht bij de activiteit; of het nu groenten snijden of je tandenpoetsen is.

5

Mindful kleuren en tekenen

Bij deze oefening focus je je op de kleuren en de sensatie van het potlood tegen het papier. Er bestaan ook mindfulness-kleurboeken die je hierbij kan gebruiken.

6

Mindful meditatie

Bij deze oefening zit je stil en concentreer je je op je ademhaling, gedachten en gevoelens in je lichaam en de dingen die je om je heen kunt horen. Probeer telkens je focus terug te brengen naar het heden als je ‘mind’ begint af te dwalen. Ook yoga kan helpen om je te concentreren op je ademhaling en focus op het huidige moment.

Vind vooral een oefening waarbij jij je prettig voelt, wat voor de één werkt met betrekking tot mindfulness, hoeft voor de ander niet te werken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Learn more about [your subject]. Start Now!

>