Geluk is een opwindende en ongrijpbare staat. Filosofen, theologen, psychologen en zelfs economen hebben lang geprobeerd om het begrip geluk te definiëren. Sinds de jaren 90 is de hele tak van de positieve psychologie bezig om hier onderzoek naar te doen. Want wat is nou geluk?
Volgens psychologen is dit als volgt:
“Geluk is meer dan alleen een positieve stemming, het is een staat van welzijn die een goed leven omvat, een leven met een gevoel van betekenis en diepe tevredenheid van binnen”.Geluk is niet het resultaat van van de ene vreugde naar de andere vreugde springen. Onderzoekers hebben ontdekt dat het bereiken van geluk gepaard gaat met tijden van aanzienlijk ongemak. Je genen, je levensomstandigheden, je burgerlijke staat, je sociale relaties, je prestaties; ze hebben allemaal invloed op jouw geluk. Ook toont onderzoek aan dat veel van jouw geluk komt door persoonlijke controle.
Regelmatig genieten van de kleine dingen, opgaan in uitdagende activiteiten, doelen stellen en bereiken, nauwe sociale banden onderhouden en een doel buiten jezelf vinden; dit alles kan jouw geluk en tevredenheid in het leven verhogen.
Mensen die geluk ervaren, leven met een doel. Ze vinden vreugde in duurzame relaties, ze werken aan hun persoonlijke doelen en levens volgens hun eigen waarden. Gelukkige mensen vinden geluk in de simpele dingen: genieten van een kopje thee, onder een boom zitten, de hond aaien of gewoon helemaal nietsdoen.
Iemand die geluk ervaart: