Mentale klachten zijn klachten waardoor iemands humeur, denken en gedrag wordt beïnvloedt. Veel mensen hebben van tijd tot tijd mentale klachten.
Mentale klachten worden pas echt een probleem wanneer er aanhoudende tekenen en symptomen zijn die aanhoudende stress veroorzaken en het vermogen aantasten om goed te functioneren. Een mentale klacht wordt dan ook wel een psychische stoornis genoemd.
Voorbeelden van psychische stoornissen zijn: depressies, angststoornissen, schizofrenie, eetstoornissen en verslavend gedrag.
Een psychische aandoening kan iemand ongelukkig maken en problemen veroorzaken in het dagelijkse leven, zoals op school, op het werk of in relaties. In de meeste gevallen kunnen de symptomen worden behandeld met een combinatie van medicijnen en therapie en/of coaching.
Voorbeelden van mentale klachten
Fysieke klachten
Mentale klachten kunnen ook leiden tot fysieke klachten. Fysieke klachten zijn klachten die aan het lichaam te voelen zijn. Zo kan bijvoorbeeld de mentale klacht stress zorgen voor de fysieke klacht rugpijn.
Fysieke klachten kunnen daarnaast ook worden veroorzaakt door: een ongeluk, erfelijke aanleg, een grote operatie, een griep of andere (virus)infectie, een ingrijpende levensgebeurtenis zoals een scheiding, langdurige stress of overbelasting.
Voorbeelden van fysieke klachten
Lichaam en geest werken (in veel gevallen) met elkaar samen. Krijg jij last van mentale problemen en zorgt dit ook voor fysieke klachten? Dan kan dit de mentale klachten erger maken en vice versa. Door te werken aan het verbeteren van één van de twee, zal de andere vaak ook gaan verbeteren.