Case study De Goudse Intern: Preventieve ondersteuning binnen afdelingen

Geschreven door FullCharge

Industrie

verzekeraars

Opgericht in

1924

Aantal medewerkers

1200

Belangrijkste doel

preventieve ondersteuning voor medewerkers vanuit intrinsieke motivatie


Achtergrondinformatie

Sinds 2021 werken De Goudse Verzekeringen en FullCharge samen. De samenwerking begon met het ondersteunen van verzekerden die al langer in de WIA zitten of net instromen.

Door de positieve ervaringen en geboekte resultaten van de deelnemende verzekerden werd de samenwerking al snel uitgebreid naar langdurig zieken. Kort daarna volgden ook verschillende afdelingen binnen De Goudse.

Voorafgaand aan deze interne uitrol van FullCharge werden de visies van Ingeborg Koot Nijs, Senior Human Resources Advisor bij De Goudse Verzekeringen, en FullCharge naast elkaar gelegd.

“Ik geloof niet in een ‘one size fits all’ en vind het belangrijk om te sturen op intrinsieke motivatie van medewerkers. Als een medewerker vanuit eigen interesse en behoefte met FullCharge aan de slag wilt, kan ik het alleen maar aanmoedigen."

Ingeborg-Koot-Nijs-Goudse

Ingeborg Koot Nijs

Senior Human Resources Advisor | De Goudse Verzekeringen

Jordy van Toor, oprichter van FullCharge: “Vanuit FullCharge sturen wij altijd op intrinsieke motivatie. Een essentieel component voor succesvolle verandering. Door middel van een keynote met veel interactie, humor en concrete voorbeelden inspireren en activeren we medewerkers op een luchtige manier om met hun mentale gezondheid aan de slag te gaan. Vervolgens ligt de keuze bij de medewerkers zelf om wel of niet met de challenges in de FullCharge App aan de slag te gaan.”

Daarnaast wordt de intrinsieke motivatie van medewerkers vanuit FullCharge gestimuleerd door de grote variëteit aan challenges in de FullCharge App. Waar de ene medewerker deelneemt aan FullCharge vanwege slaapproblemen, start de andere medewerker met FullCharge voor het verbeteren van focus.

“Inmiddels hebben we een aanbod bestaande uit meer dan 30 challenges die stuk voor stuk bijdragen aan het verbeteren van mentale gezondheid. Allemaal ontwikkeld met neurowetenschappers en experts.”

jordy-van-toor-fullcharge

Jordy van Toor

Mede-oprichter FullCharge

Interne uitrol

Nadat de visies naast elkaar waren gelegd, ging in mei 2023 de Verzuim en Re-integratie afdeling van De Goudse als eerste afdeling van start.

Ingeborg sloot zelf ook aan bij de kick-off en volgde daarna verschillende challenges in de FullCharge App om zelf de impact ervan te ervaren.

“FullCharge is een mooie en laagdrempelige tool om medewerkers meer inzicht te geven in hun (mentale) welzijn. De diverse thema’s waar je aan kunt werken zijn herkenbaar en worden tijdens de kick-off helder uitgelegd. Na de kick-off kunnen onze medewerkers besluiten of ze ook écht aan de slag gaan. De app is gebruiksvriendelijk en het aanbod is gevarieerd. De ene keer beantwoord je een vraag, de andere keer ga je op onderzoek uit. Medewerkers zijn positief en het mooie is, als de app nog niet helemaal het gewenste resultaat oplevert, dan kun je altijd nog in gesprek met een coach.”

Ingeborg-Koot-Nijs-Goudse

Ingeborg Koot Nijs

Senior Human Resources Advisor | De Goudse Verzekeringen

Niet veel later ontstond er ook interesse vanuit de collega’s van de sector Schade om te starten met FullCharge.

De uitdaging

Onder de collega’s van de sector Schade werd destijds veel stress/werkdruk ervaren. Laurens Bogaard, Teammanager Relatiebeheer Schade, besloot daarom te polsen hoeveel collega’s interesse hadden om te starten met FullCharge. Dit bleek al snel een grote groep te zijn. En dus vond in oktober 2023 ook voor deze collega’s de kick-off plaats.

Na de kick-off doorlopen deelnemende collega’s een vragenlijst in de App als onderdeel van de onboarding. Hierin wordt onder andere gevraagd wat de hoofdreden is om deel te nemen aan FullCharge. De meest genoemde redenen:

  • Een betere balans vinden
  • Rust creëren in werk- en privé situaties
  • Rust in mijn hoofd creëren
  • Meer energie ervaren
  • Beter slapen

De oplossing

Op basis van eigen behoeften en interesses zijn de collega’s van de sector Schade met zes verschillende 14-daagse challenges naar keuze aan de slag gegaan. Waar de ene collega vooral aan de slag ging met slaap en ontspanning, gingen andere collega’s voor challenges rondom voeding en beweging.

Tijdens een challenge experimenteer je 14 dagen lang met een nieuwe gewoonte die bijdraagt aan het verbeteren van mentale gezondheid. Dit doe je door verschillende activiteiten te voltooien in slechts 5-10 minuten per dag. Aan de hand van deze activiteiten ontvangt iedere medewerker dagelijks een persoonlijke terugkoppeling van een coach. Hiermee bieden we de waardering, het luisterende oor en de accountability die nodig zijn voor succesvolle verandering.

“Door er elke dag een kort moment mee bezig te zijn, merk je dat je daadwerkelijk je gewoontes verandert. Zelf start ik sinds mijn deelname elke ochtend met een bewuste intentie voor de dag en leg ik zowel ‘s ochtends als ‘s avonds mijn telefoon veel vaker weg. Ik ben echt positief verrast!”

laurens-bogaard

Laurens Bogaard

Teammanager Relatiebeheer Schade | De Goudse

Aan het einde van de zes challenges werd dezelfde vragenlijst uitgezet als bij de start om de resultaten inzichtelijk te maken. Deze resultaten worden verwerkt tot een geanonimiseerde rapportage en besproken tijdens een evaluatiemoment.

Resultaat en impact

Naar aanleiding van de vragenlijsten, zijn onder andere de volgende resultaten naar voren gekomen:

Periode oktober 2023 tot januari 2024

  • Before
  • After

"Ik gun mezelf de tijd om rust te nemen."  (+19%)

5.1
Current Progress
Current Progress
Current Progress
7.0
Current Progress
Current Progress
Current Progress

"Ik vind het makkelijk om voor mezelf te kiezen." (+21%)

5.2
Current Progress
Current Progress
Current Progress
7.3
Current Progress
Current Progress
Current Progress

"Ik maak het bespreekbaar als ik ergens mee zit." (+18%)

5.9
Current Progress
Current Progress
Current Progress
7.7
Current Progress
Current Progress
Current Progress

"Ik val makkelijk in slaap." (+6%)

6.7
Current Progress
Current Progress
Current Progress
7.3
Current Progress
Current Progress
Current Progress

"Ik pieker nooit." (+12%)

3.9
Current Progress
Current Progress
Current Progress
5.1
Current Progress
Current Progress
Current Progress

Top drie gekozen challenges

icoon-recharge-vijftien-minuten

Recharge 15 minuten


In deze challenge experimenteer je met het inbouwen van rustmomenten zonder externe prikkels.

Icoon-slaap-7-9-uur

Slaap 7-9 uur


In deze challenge experimenteer je met het creëren van een routine voor het slapengaan om de kans op kwalitatieve slaap te vergroten.

Icoon-onderscheid-functionele-gedachten-van-piekergedachten

Onderscheid functionele gedachten van piekergedachten


In deze challenge experimenteer je met het opmerken van gedachten om piekeren te verminderen en meer innerlijke rust te vinden.

What's next?

De challenges en coaching zijn op aanvraag beschikbaar voor collega’s van De Goudse. Is er vanuit een collega behoefte aan (verlenging van) de FullCharge App of 1-op-1 coachgesprekken? Dan kan hier direct gebruik van worden gemaakt.

Ervaringen deelnemers

"Ik ben enthousiast! Ik vind het erg leuk om elke dag even bezig te zijn met dingen waardoor ik me beter in mijn vel voel. En doordat je er elke dag mee bezig bent ontstaan nieuwe routines en beklijven de inzichten beter."

Ingrid Nijsse

Ingrid

"Ik sta nu meer stil bij het creëren van momenten voor mezelf om op adempauze te komen. Ik raad het aan collega’s aan die het nog niet hebben gedaan."

"FullCharge heeft mij meer rust en focus gebracht. Ik raad het iedereen aan die onrustige gevoelens ervaart of druk is in zijn hoofd."

"De dagelijkse lessen zijn prettig om te lezen. Ik heb veel tips gekregen waardoor ik nu meer naar mijn lichaam luister en minder stress ervaar."

"Het laat me nog meer nadenken over wat ik wel en niet wil. Daarnaast helpt het mij om positiever en oplossingsgericht te denken. Een aanrader voor iedereen die openstaat om iets te leren!"

Melissa Arkema

"Het heeft mij geholpen met het vinden van een ritme voor het slapen. Vaak was ik nog druk met van alles en dook dan met een hoofd vol het bed in. Gevolg dat je minder slaapt. Fullcharge heeft geholpen om dat te minderen."

Jouw organisatie de volgende case study?

Vergroot veerkracht op de werkvloer op een energieke en positieve wijze met FullCharge. Plan hieronder een adviesgesprek voor het bespreken van de mogelijkheden.

fullcharge-app-main

Gerelateerde posts

Case study Diagnostiek voor U: Keynote als aftrap voor verbinden van generaties

Case study Diagnostiek voor U: Keynote als aftrap voor verbinden van generaties

Case study Avans Hogeschool: UX team geeft prioriteit aan mentale gezondheid

Case study Avans Hogeschool: UX team geeft prioriteit aan mentale gezondheid

Case Study De Goudse: Verzekerden Mentaal Sterker Laten Terugkeren Naar Werkveld

Case Study De Goudse: Verzekerden Mentaal Sterker Laten Terugkeren Naar Werkveld
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>