Case study Avans Hogeschool: UX team geeft prioriteit aan mentale gezondheid

Geschreven door FullCharge

Industrie

onderwijs

Aantal medewerkers

3300

Doel

verzuim verminderen en voorkomen

logo-avans-hogeschool

Achtergrondinformatie

Avans is een kennisinstelling met een krachtige positie in Brabant, verankerd in het Brabantse werkveld. Ook daarbuiten staan ze al jaren bekend als beste hogeschool die wordt gewaardeerd om haar sfeer en onderwijskwaliteit. Ze leiden wendbare en veerkrachtige professionals op.

Bij Avans Hogeschool is hun eigen merk een werkwoord: Avans yourself. Ze zijn ambitieus en dat laten ze zien. Ze dragen uit wat ze doen, waarom ze dat doen en hoe ze dat doen. Door van Avans een werkwoord te maken, claimen ze hun ambitie en trots.

In een tijd waarin de maatschappij, de arbeidsmarkt en de student verandert, werkt de kennisinstelling vraaggericht met ondersteuning van data en technologie. Met wendbare medewerkers. Zo blijven ze van waarde, voor hun studenten, het werkveld en onze samenleving. Voor nu en straks.

Opleidingsbudget

Als werknemer bij Avans krijg je een persoonlijk opleidingsbudget. De manier om jezelf als medewerker, maar ook als individu los van het werk, te ontwikkelen en verdiepen aan de hand van persoonlijke behoeften en interesses.

De interesse van het UX team ging uit naar een laagdrempelige manier om met mentale gezondheid bezig te zijn. En zo kwam het team in aanraking met FullCharge.

We houden graag onze eigen mentale gezondheid en van ons UX team op peil.

Adviseur UX design/research

@ Avans Hogeschool

Aanpak

Om het team op een laagdrempelige manier te ondersteunen in het verbeteren van mentale gezondheid, is de FullCharge Maand ingezet. Een maand die wordt afgetrapt met een kick-off op locatie gevolgd door twee praktische 14-daagse challenges naar keuze in de FullCharge App.

Het doel van deze maand is het creëren van bewustwording over dagelijkse keuzes en het bieden van handvatten om er op een praktische manier mee aan de slag te gaan, zodat je ook na de maand zelfstandig verder kunt.

Tijdens de kick-off werden op een energieke manier belangrijke aandachtspunten gedeeld voor het maken van kleine aanpassingen in de dagelijkse keuzes.

Daarnaast werd er kennisgemaakt met FullCharge coach Floor van Tuijn en schreven de deelnemers hun helpende en niet helpende gewoontes op om zo met een concrete intentie de maand te starten.

De kick-off sprak mij al heel erg aan, fijne energie en lekker no-nonsense.

UX Designer

@ Avans Hogeschool

Na de kick-off doorliep het team de Mentale Gezondheid Check-in in de FullCharge App. Hiermee wordt voor zowel de deelnemer als coach inzichtelijk waar op dit moment al goed op gescoord wordt, bijvoorbeeld relaties, en waar minder, bijvoorbeeld ontspanning.

voorbeeld-fullcharge-check-in-rapportage

 *Bovenstaande resultaten zijn fictief en dienen als voorbeeld. 

De FullCharge App biedt een persoonlijke ervaring voor elke medewerker. Op basis van eigen behoeften en interesses volgden de deelnemende collega’s twee 14-daagse challenges naar keuze.

Tijdens een challenge experimenteer je 14 dagen lang met een nieuwe gewoonte die bijdraagt aan het verbeteren van mentale gezondheid. Dit doe je door verschillende activiteiten te voltooien in slechts 5-10 minuten per dag. Aan de hand van deze activiteiten ontvangt iedere medewerker dagelijks een persoonlijke terugkoppeling van een echte FullCharge coach. Floor in dit geval.

Ervaringen van deelnemers

“De challenges hebben mij geholpen om niet-helpende gewoontes eindelijk eens aan te pakken. Doordat de challenges weinig tijd innemen en laagdrempelig zijn, kun je met kleine aanpassingen grote resultaten boeken.”

“Ik ben erg tevreden over mijn ervaring met FullCharge. De kleine tips hebben mij geholpen om kleine verbeteringen door te voeren en bewuster met intenties om te gaan. Een waardevolle ervaring die ik iedereen zou aanraden!”

“Ik ben me door FullCharge bewuster van mijn routines en weet welke ik wil verbeteren en hoe ik dat aan moet pakken!”

“De theorie in de challenges wordt heel behapbaar en eenvoudig aangeboden, heeft echt diepgang en zet je aan het denken. Daarnaast heeft de feedback van Floor ervoor gezorgd dat ik niet in mijn eigen gedachten bubbel bleef hangen.”

“Een fijne tool om bewust te worden en te blijven van je eigen mentale gezondheid, maar ook als gespreksstarter bij je collega’s. Elke dag krijg je een een kleine opdracht voor jouw eigen challenge waar je ook weer feedback op krijgt, het is dus erg persoonlijk in plaats van iets generieks.”

What’s next?

Door het enthousiasme van het team over de challenges en de mooie stappen die zijn gezet, wordt er gekeken om de FullCharge maand later in het jaar nogmaals te doen. De FullCharge App bevat op dit moment 30+ 14-daagse challenges, dus nog mogelijkheden genoeg voor het team.

Daarnaast heeft een deel van het team besloten om de maand uit te breiden met 1-op-1 coachsessies met FullCharge coach Floor.

Tijdens de sessies van 60 minuten ga ik met deelnemers dieper in op de thema's uit de FullCharge App. Daarnaast haak ik in op actuele uitdagingen van de deelnemers, zowel zakelijk en privé. Deze combinatie werkt erg goed om snel tot de kern te komen.

Floor-van-Tuijn

Floor van Tuijn

Coach FullCharge

Jouw organisatie als volgende case study?

Op energieke en positieve wijze veerkracht op de werkvloer vergroten? Plan hieronder een adviesgesprek om de mogelijkheden van FullCharge te bespreken.

mindset-visual-fullcharge

Gerelateerde posts

Case study De Goudse Intern: Preventieve ondersteuning binnen afdelingen

Case study De Goudse Intern: Preventieve ondersteuning binnen afdelingen

Case study Diagnostiek voor U: Keynote als aftrap voor verbinden van generaties

Case study Diagnostiek voor U: Keynote als aftrap voor verbinden van generaties

Case Study De Goudse: Verzekerden Mentaal Sterker Laten Terugkeren Naar Werkveld

Case Study De Goudse: Verzekerden Mentaal Sterker Laten Terugkeren Naar Werkveld
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>